Odborári sa s ministrom Čaplovičom stretnú možno už v utorok

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 14. septembra (TASR) – Školskí odborári sa po štvrtkovom (13.9.) výstražnom štrajku stretnú s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) možno už budúci utorok (18.9.). Pre TASR to dnes uviedol líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

„Pán minister cestuje do zahraničia, v pondelok (17.9.) bude preč a predpokladám, že v utorok sa s ním stretneme,“ povedal Ondek. Ministrov hovorca Michal Kaliňák nevedel spresniť, ktorý deň sa Čaplovič s odborármi stretne, zdôraznil však, že vyhovie ich požiadavke na včasné spoločné rokovanie.

Šéf rezortu školstva by mal odborovému zväzu následne podľa Ondeka pomôcť dohodnúť stretnutie s ministrami financií a práce. Všetkých troch ministrov dnes odborový zväz oslovuje listom.

Vedenie zväzu by za rokovací stôl chcelo zasadnúť nielen s ministrami, ale aj so zamestnávateľmi v školstve, Slovenskou rektorskou konferenciou, zástupcami súkromných, cirkevných škôl či Slovenskou komorou učiteľov.

Pri rokovaní chcú odborári dosiahnuť rast tarifných platov v budúcom roku pre všetkých zamestnancov školstva minimálne o 10 percent. Investície do školstva by mali systémom postupových krokov dosiahnuť šesť percent HDP. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) v deň štrajku povedal, že zvýšenie platov učiteľov je jeho prioritou, v čase konsolidácie to však podľa neho môže byť problém. V priebehu štyroch rokov by ich chcel dostať na úroveň 1,2-násobku priemerného platu na Slovensku.

Podľa údajov odborárov sa do jednodňového výstražného štrajku zapojilo okolo 100.000 zo 150.000 zamestnancov školstva. Najviac základných škôl štrajkovalo v Košickom kraji (90,24%), najmenej v Trnavskom (77%). Štrajk na stredných školách mal najväčšiu podporu v Prešovskom (73,9%) či Košickom (73,02%) najmenej v Žilinskom (61,9%) kraji. Ondek dnes uviedol, že presné čísla zväz skompletizuje začiatkom budúceho týždňa.
 

Vyberte región